Process Mining, Data Mining en Business Process Management

De termen Process Mining, Data Mining en Business Process Management worden vaak door elkaar gehaald. Hoewel vaak gedacht wordt dat deze termen hetzelfde betekenen, is dat niet correct. Michal Rosik (CPO van Minit) legt in zijn blog op minit.io uit wat de overeenkomsten van en verschillen tussen de drie termen zijn. Collega Colin heeft op basis hiervan deze Nederlandstalige blog geschreven.

Definitie Process Mining

Process Mining maakt het mogelijk om bedrijfsprocessen automatisch te laten analyseren gebaseerd op event logs (ERP, CRM etc.) met als doel bijvoorbeeld het ontdekken van potentiële verbeterpunten op operationeel niveau.

Met behulp van Process Mining software is het mogelijk data om te zetten in een real-time visuele weergave van het proces. Deze procesweergave kan vervolgens vergeleken worden met een bestaand BPM-model, om zo bottlenecks, inefficiënties en misschien zelfs ontbrekende stappen op te sporen.

Definitie Data Mining

Data Mining is gericht op het ontdekken van patronen in grote hoeveelheden ruwe data en zo voorspellingen te doen op basis van nog niet eerder ontdekte relaties die de data bevat. Data mining is een combinatie van statistiek en Computer Science, en bestaat uit het toepassen van algoritmes die patronen kunnen herkennen in grote datasets. Ontdekte patronen worden omgezet in bruikbare informatie voor bijvoorbeeld marketing en sales afdelingen. Een praktijkvoorbeeld van Data Mining is het onderzoeken van bij welke doelgroep advertenties van stofzuigers voor de grootste verhoging van het aantal verkochte stofzuigers zal zorgen.

Process Mining vs. Data Mining: overeenkomsten

Process Mining is de toepassing van Data Mining technieken en wiskundige algoritmes op bedrijfsprocessen met als doel om de data overzichtelijk weer te geven. Beide termen vallen onder Business Intelligence (BI). Het is dus niet meer dan logisch dat enige overlap kan bestaan tussen Process Mining en Data Mining. De grootste overeenkomst is dan ook dat beide processen op data gebaseerd zijn.

Process Mining vs. Data Mining: verschillen

Process Mining is, zoals de naam suggereert, krachtiger in het analyseren van processen dan Data Mining. Process Mining kijkt namelijk naar een specifiek proces en visualiseert voor dit proces de zwakke punten (zoals bottlenecks). Terwijl men met Data Mining op veel grotere datasets naar patronen zoekt en hier conclusies uit trekt. Hiermee kom je dus tot conclusies die betrekking hebben over alle data, en niet zoals bij Process Mining een specifiek proces.

Business Process Management

Business Process Management (BPM) is een overzicht van de prestaties van processen binnen een bedrijf op operationeel niveau. Het framework waarin processen worden gecreëerd en gemanaged. De BPM cyclus bestaat meestal uit de volgende fases: ontwerpen, modelleren, uitvoeren, monitoren, optimaliseren en herinrichting. Deze cyclus kan zich continu blijven herhalen. BPM kan op alle afdelingen die met processen werken worden toegepast.

Process Mining vs. BPM

Process Mining kwam op uit de wereld van BPM, door het toepassen van Data Mining algoritmes om event logs te analyseren. Waar een BPM-model het ideale proces weergeeft, zien we in een Process Mining tool hoe het proces werkelijk verloopt. Het daadwerkelijke proces wordt in een Process Mining tool geanalyseerd en de resultaten hiervan worden gebruikt om het BPM-model waar nodig bij te werken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan extra aandacht geven aan een stap waarvan in de Process Mining analyse blijkt dat er een bottleneck zit.

Hoe pas je Process Mining toe binnen een bedrijf?

Process Mining kan bijvoorbeeld worden ingezet voor de volgende doeleinden:

  • Als input voor het initiële procesbeschrijving. Zo kan worden bekeken of bij bestaande processen verbeterpunten zitten voor een eerste procesbeschrijving wordt opgesteld.
  • Als een audit tool. Met een Process Mining tool kun je onder andere frequent checken of eerder gevonden inefficiënties wel écht verholpen zijn.
  • Voor een volledig Process Mining project. Elke afdeling die event logs tot haar beschikking heeft, kan in theorie gebruik maken van Process Mining om pijnpunten, bottlenecks en inefficiënties op te sporen.
Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Process Mining voor jouw bedrijf kan betekenen? Bekijk de Minit-pagina op onze website of neem contact met ons op!

Lees de hele blog op minit.io.

Coney Solutions

Meer inzichten uit jouw data of zelf met data-analyse of process mining aan de slag? Wij leveren Advanced Analytics ondersteuning, software en training.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
0 Shares
Share
Tweet
Share