Wil je vooral rapporteren of écht analyseren?

De open deur in dit tijdperk: elk bedrijf genereert data. Inzicht in die data zorgt voor meer overzicht in alle processen die in je bedrijf spelen. Op detailniveau in je sales-pipeline, de traffic op je website, de geplaatste orders, de inkomstenstroom en de openstaande posten. Op een hoger niveau gaat het om je belangrijkste processen, of bepaalde risico’s zich manifesteren en of belangrijke controls effectief zijn. Voor het verkrijgen van die waardevolle inzichten zijn moderne tools zoals data-analyse en proces-mining waardevol, soms onmisbaar. In veel bedrijven zien we dat er volop gerapporteerd wordt, een cultuuromslag is nog nodig: van rapporteren naar analyseren.

Gebruik waardevolle informatie

Data zijn van onschatbare waarde voor het verkrijgen van betrouwbare managementinformatie die jou als ondernemer ondersteunen in het maken van belangrijke zakelijke beslissingen. Maar in de praktijk wordt er vaak te weinig uit die data gehaald. “Wat je vaak ziet, is dat het opleveren van managementinformatie een industrie op zich is. Er worden dashboards gemaakt en rapportjes geproduceerd maar met een flinke disconnect naar de gebruiker. Dat is jammer, want in potentie bevatten de achterliggende data veel waardevolle informatie. En vaak hangt het ook heel erg van je collega’s af of er alsnog met die inzichten aan de slag wordt gegaan. Een veelgehoorde dooddoener is bijvoorbeeld: ‘Dat is iets voor IT’. Maar in het huidige tijdperk is het analyseren van relevante businessinformatie van cruciaal belang om continu inzicht te hebben in trends, prestaties en risico’s. Dat inzicht in je processen is net zo belangrijk als andere disciplines binnen je bedrijfsvoering, zoals bijvoorbeeld het productieproces of het financiële management. De productie van dat inzicht moet zo dicht mogelijk bij de gebruikende professionals liggen. ”

Excel-documenten niet meer toereikend

Dit vereist om meer grip op je data te krijgen. Daarom is het zaak om eerst de bestaande databronnen duidelijk in kaart te krijgen. “Haal je je managementinformatie bijvoorbeeld nog steeds uit Excel-documenten, of is er op softwaregebied al sprake van een meer geavanceerd raamwerk? Kun je die data makkelijk aan elkaar koppelen? Kun je een keten van processtappen realiseren? Ook bij bedrijven die hun data-analyse heel goed voor elkaar hebben, is er vaak nog verbetering haalbaar om naar de keten te kijken, soms ook met leveranciers. Recent hebben wij met ons team de processen van een grote, landelijk opererende webshop kritisch onder de loep genomen. Een mix van data-analyse en process mining waarbij het proces ‘van klik tot order’ in ogenschouw werd genomen. Zij waren aangenaam verrast door de observaties op het vlak van retouren en inzicht in de oorzaak van afhandeling. Samen met logistieke experts werden verbetersuggesties aangedragen die direct geleid hebben tot kostenbesparingen. Een integrale blik van start tot finish vormde de basis, op deze manier hadden zij zelf er nog nooit naar gekeken. En dat is precies waar het ons om te doen is, namelijk ondernemingen inspireren om méér uit hun eigen data te halen. En hiermee liefst beter inzicht te geven in hun eigen performance en hun eigen controls.”

Krijg grip op je data

Wil je eens praten over hoe je meer grip op je data kunt krijgen en je processen op een betrouwbare manier inzichtelijk kunt maken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Coney Solutions

Meer inzichten uit jouw data of zelf met data-analyse of process mining aan de slag? Wij leveren Advanced Analytics ondersteuning, software en training.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet
Share